Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dawid
Dołączył: 22 Lis 2006 Posty: 79 Skąd: Knurów
|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 8:21 pm Temat postu: Chlebowy ranking |
|
|
|
Według mnie najlepszy chleb piecze p. Tomecki z Knurowa. Bez wątpienia No 1.
Jadłem chleb z różnych piekarni w różnych częściach Polski. W ogóle uważam że na Ślasku jest bardzo dobra tradycja pieczenia chleba.
Jakie są Wasze typy?
Pytam zwłaszcza w kontekscie, ze będę zmuszony przerzucić się na inny chleb gdyż jak doszły mnie słuchy (z kilku w miarę pewnych źródeł) Tomecki przestaje niedługo wypieku.
Nie wiem czy nie chodzi tu aby o jakieś przepisy UE; swój smak ten chleb zawdzięcza tradycyjnej metodzie wypieku, a to niekoniecznie musi się podobać przepisom Unii Jeśli to prawda - powezmę poważną wątpliwosć co do słuszności mojego głosowania w referendum unijnym |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklamiarz
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Oriana
Dołączył: 20 Wrz 2006 Posty: 137
|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 8:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Chleb z piekarni ,,U Zbyszka".Kiedys lubilam chleb z Wilczej czy Leboszowic,ostatnio sie popsuł:/ musze przyznac ze w ,,Biedronce" jest dobry krojony i niekrojony tez _________________ **WiEcZnIe KoChAc**WiEcZnIe ZyC**WoLnĄ ByC**SoBą ByC** |
|
Powrót do góry |
|
|
acidman666
Dołączył: 04 Maj 2006 Posty: 188 Skąd: Knurów
|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 8:51 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja kupuje z Leboszowic dobry chlebek ale zdarzają się wpadki (zakalec) i czasami od Zbyszka dobry chleb i długo zachowuje świeżość.
Pozdrawiam acidman _________________ http://www.acid-drinkers.com/
Always Look On The Bright Side Of Life |
|
Powrót do góry |
|
|
Anonim
Dołączył: 11 Lip 2006 Posty: 1502
|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 11:32 pm Temat postu: |
|
|
|
Podobno z Wolności od Promnego jest dobry chleb, ale stosunkowo drogi. Na bank jednak wiem, że bułeczki z tej piekarni są mmmmmmmmniam.
A ze kremem czekoladowym znanej marki to poprostu coś wspaniałego |
|
Powrót do góry |
|
|
Admin Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 1968 Skąd: Knurów
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 10:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Chleb z Przyszowic oraz od Tomeckiego.
Bułki "z Wolności" i "ze Straży".
Obawiam się takiego dnia, kiedy nie będzie można kupić pieczywa bez bez chemii _________________ Marek Ostrowski
Autor strony / Administrator Forum |
|
Powrót do góry |
|
|
lukas2401 Moderator
Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 5050 Skąd: Knurów
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 11:48 pm Temat postu: |
|
|
|
Zgadzam się, bułki z Wolności są pyszne:) |
|
Powrót do góry |
|
|
LeBoucher
Dołączył: 27 Lis 2006 Posty: 992 Skąd: macie takie fajne swetry?
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 11:55 pm Temat postu: |
|
|
|
Admin napisał: |
Obawiam się takiego dnia, kiedy nie będzie można kupić pieczywa bez bez chemii |
To nam chyba nie grozi, osobną sprawą jest cena jaką trzeba będzie placić w przyszłości za taki ekologiczny chlebek. |
|
Powrót do góry |
|
|
Lotnir
Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 85
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 6:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Co do Zbyszka kiedys moj kolega mial u niego praktyke i odradzal kupowanie czego kolwiek od niego. Powiedzial ze szef wykorzystuje ludzi u niego pracujacych a oni w zamian za takie traktowanie pluja do ciasta dosypuja rozne zeczy zeby smak byl gorszy. A kiedys kupilem pieczywo od ślowika i w czasie jedzenia wyciagnolem kawalek linki nie byla zbyt dobra i chyba malo strawna bo potem mnie brzuch bolal. W sumie to nawet i Tomecki sie popsol z chlebem bo jego pieczywo szybko sie robi suche. A najlepszy chleb jest jedna z wilczy. |
|
Powrót do góry |
|
|
patrycju5z
Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 989 Skąd: 50°14'17"N 18°39'7"E
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 11:02 am Temat postu: |
|
|
|
Bardzo smakują mi tzw, bułki Knurowskie od Słowika. Tak samo robią bagietkę knurowską. Pycha |
|
Powrót do góry |
|
|
przyrodnik
Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 364 Skąd: Knurów
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 1:09 pm Temat postu: |
|
|
|
Niestety od Tomeckiego chleba już nie będzie poniewaz jako nauczyciel musi dołozyć sie do tego z czego żyje [jak sam mówi] a pieczenie 2 x w tygodniu jest nieopłacalne i tak 20% pieczywa niesprzedanego jest spalane.Teraz tą samą recepture stosuje jeszcze piekarnia w Krywałdzie no i piec jest tam opalany drewnem to też ma swoje plusy.Wysyłany stamtąd chleb za grnicą robi furore .Natomiast rogale i bułeczki to tylko z Wilczy . _________________ Uczmy żyć w zgodzie z naturą. |
|
Powrót do góry |
|
|
krzysiu
Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 1599
|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 11:13 am Temat postu: |
|
|
|
Ostatnio kupiłem chleb w naszym Tesco jest poprostu do bani kruszy sie a cena że hoho |
|
Powrót do góry |
|
|
MRUCZanka
Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 851 Skąd: Knurów/Koszęcin
|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 3:50 pm Temat postu: |
|
|
|
A ja uwielbiam chlebek z Wolności, od Promnej. Co do bułek, to czasami żenujące, że robią je mini-mini, aczkolwiek smak pozostaje bez mian, rewelacyjny. Natomiast chleb właśnie... marzenie i dość długo pozostaje świeżutki |
|
Powrót do góry |
|
|
woosaa
Dołączył: 30 Lis 2006 Posty: 74 Skąd: knurów
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 2:02 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam w NOWYM ROKU . Dla mnie nr.1 jest chleb od ERWINa SZYMURA z Wilczej.Smakuje jeszcze po 4-5 dniach,jest nie kwaśny i się nie kruszy.PZDR |
|
Powrót do góry |
|
|
utracjusz
Dołączył: 23 Gru 2006 Posty: 6
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:43 pm Temat postu: |
|
|
|
woosaa napisał: | Witam w NOWYM ROKU . Dla mnie nr.1 jest chleb od ERWINa SZYMURA z Wilczej.Smakuje jeszcze po 4-5 dniach,jest nie kwaśny i się nie kruszy.PZDR |
Czyli same konserwanty .Ciekawe jak smakuje po 6 dniach.
Jak będzie niedobry to zbieram chleb dla konia.
PZDR |
|
Powrót do góry |
|
|
Mateusz
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 337
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 9:01 pm Temat postu: |
|
|
|
To że chleb wytrzymuje długo wcale nie świadczy że jest zły i jest w nim mnóstwo chemii, wprost przeciwnie! Ojciec opowiadał że jak na wsi piekli chleb to był on świeży i po 7 dniach... a coś mi się nie wydaje żeby dodawali do niego jakąś chemie... |
|
Powrót do góry |
|
|
|