Wirtualny KNURÓW - Strona główna Wirtualny KNURÓW
Forum dyskusyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Płyta indukcyjna

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wirtualny KNURÓW Strona Główna -> Poradnik
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rfilo



Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 139
Skąd: Świńskie Miasteczko

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2017 2:42 pm    Temat postu: Płyta indukcyjna Odpowiedz z cytatem

Czy na forum są fachowcy od zakładania płyt indukcyjnych przy zasilaniu 1faz?
Mam kilka pytań odnośnie maksymalnych obciążeń itd
Wujek google podaje wiele sprzecznych informacji...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz






Wysłany:     Temat postu: Reklama Google


Powrót do góry
skrzysztof



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 8

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2017 9:48 pm    Temat postu: Płyta indukcyjna Odpowiedz z cytatem

Proponuję zajrzeć do instrukcji lub na tabliczkę znamionową.Jeżeli jej nie posiadasz to płyty mają moc rzędu 7,2-7,5kW(cztery palniki). W związku z tym przy zasilaniu 230V i użyciu wszystkich pól grzewczych można się spodziewać prądu ok.30A.Przewód zasilający 3x4mm^
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rfilo



Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 139
Skąd: Świńskie Miasteczko

PostWysłany: Sob Wrz 23, 2017 3:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i w tym głównie jest problem bo przewody w tym mieszkaniu są 2,5mm kw.
A nawet nie wiem którędy one idą by je wymienić (spróbuje jeszcze w spółdzielni zapytać o plany elektryczne ale obawiam się że poprzedni właściciel "janusz techniki" mógł coś nowego wykombinować).
Dziwię się ze obecna płyta która ma 6,6kV i piekarnik 3,3kV włączone razem nie narobiły spustoszenia w elektryce
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rallus



Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 125

PostWysłany: Sob Wrz 23, 2017 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jaka mocą przyłączeniową dysponujesz ? Inaczej jakie masz bezpieczniki przy liczniku ?
Normalnie na blokach zwykły użytkownik dysponuje mocą 2,2 kW czyli ma bezpieczniki 10A.
A co do przekroju przewodów. Jak stary jest ten blok ?
Bo normalnie w starych blokach były przewody 1,5 mm.
Chyba, że jest to jakiś nowy blok w którym nie ma instalacji gazowej i instalacja elektryczna była przygotowana pod większe obciążenie i lokale miały większą moc przyłączeniową.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rfilo



Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 139
Skąd: Świńskie Miasteczko

PostWysłany: Nie Wrz 24, 2017 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie przewody są 2,5mm .
Jeżeli chodzi o bezpieczniki to przy liczniku mam 25A a w mieszkaniu 16A dla linii która jest tylko dla obecnej płyty i piekarnika.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
skrzysztof



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 8

PostWysłany: Nie Wrz 24, 2017 6:56 pm    Temat postu: Płyta indukcyjna Odpowiedz z cytatem

To nie pozostaje nic innego jak pilnować by nikt nie załączał wszystkiego naraz.Przy bezpiecznikach 16A można bezproblemowo obciązyć obwód 3,5kW mocy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomasz Magdziak



Dołączył: 27 Maj 2013
Posty: 94

PostWysłany: Nie Wrz 24, 2017 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z mojego doświadczenia normalny przydział mocy na bloku na mieszkanie to 5,7kWi zabezpieczenie 25A. Sam mam wszystko na prąd w mieszkaniu przy zasilaniu na 3*6 i zabezpieczeniu przedlicznikowym 25A z jedną fazą. Płyta indukcyjna zasilona 5*2,5 zabezpieczona esami B16..
Bez rozbudowy instalacji w mieszkaniu nie podłączałbym indukcji. Nowy przewód do kuchni bezpośrednio na płytę i rozbudowa rozdzielni w mieszkaniu przy założeniu że na zasilaniu mieszkania minimum 4mm2.
Indukcja w normalnym dziennym użytkowaniu nie pracuje na maksa cały czas tylko impulsowo dogrzewa więc na spokojnie mogę włączyć jeszcze zmywarkę telewizor i grzać wodę bojlerem.
_________________
Instalacje elektryczne,pomiary
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wirtualny KNURÓW Strona Główna -> Poradnik Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
statystyka