Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Danirad
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 5:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak już wcześniej pisałem obecnie ruch kolejowy na trasie Knurów-->Gierałtowice-->Przyszowice (około 7km) odbywa się po torze nr 1 ponieważ tor nr 2 jest w kapitalnym remoncie.
Poniżej przedstawiam kilka fotek z miejsca budowy/remontu (jak kto woli) wraz z dworcami
STAN na 4.05.
Zaczynamy podróż od Knurowa (dworzec PKP)
Budynek dworca
dworzec PKP TOR 2
dworzec PKP TOR 1
idziemy w stronę Gierałtowic
okolice stawu Aniołki
Gierałtowice okolice stawów (za Aniołkami)
w tym miejscu kończy się /stary/ tor 2 i prowadzone są prace nad wymianą toru
po lewej stronie widzimy TOR 1
okolice przejazdu niestrzeżonego (droga na BEKSZE)
Rozgałęzienie (na prawo 1 tor kierunek Ornontowice/Mikołów) (na lewo 2 tory Przyszowice/Gliwice)
Widok w strone KNW z Mostu drogowego na trasie (Gierałtowice-Ornontowice)
w stronę Przyszowic
w okolicach drogi polnej Gierałtowice-Chudów
a za tym przejazdem......
nowiutki nieużywany TOR 2 i nie najlepszym stanie (w tym miejscu) TOR 1
(widok w stronę KNW)
(widok w stronę Przyszowic)
Dworzec PKP Gierałtowice
od Dworca w Gierałtowicach do dworca w Przyszowicach położony jest nowiuteńki TOR 2
Dworzec PKP Przyszowice - wymienione tory 1 i 2
i tutaj koniec od Przyszowic w strone Gliwic jakis odcinek torowiska nr 2 jest takze wymieniony
Tory 1 i 2 sa w pelni zelektryzowane wyjatkiem sa okolice stawu Aniolki gdzie TOR 2 czeka na wymiane sieci trakcyjnej- zrobiono to juz od Przyszowic do Gieraltowic.
Tor nr 1 jest w pelni zelektryzowany na calej trasie
milego ogladania _________________ ======== |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklamiarz
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
TOPYSZ
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 7:18 pm Temat postu: |
|
|
|
dokumentacja fotograficzna linii jest wzorowa! Ładnie, ciekawe tylko, czy te remonty związane są z jakimiś planami wznowienia ruchu pasażerskiego czy też z poprawieniem prędkości pociągów towarowych. Tory są budowane od podstaw tzn że linia będzie jedną z najnowocześniejszych w naszym kraju Ostatnio słyszymy, że 30% linii z powodów technicznych ma być w ciągu kilku lat zamkniętych. Po remontach prowadzonych na naszej linii nie musimy bać się likwidacji kolei w Knurowie. 1 października 2009 roku będziemy mieli 100 lat odkąd do Rybnika oddano linię i przejechał w tamtym kierunku pociąg. Może warto to uczcić jakimś pociągiem retro?? |
|
Powrót do góry |
|
|
Wilq
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 8:45 pm Temat postu: |
|
|
|
A ja myślałem, że likwidują jeden tor.. Zastanawiało mnie to jak przejeżdżałem obok nich na rowerze. Ciekawe jaki jest cel tego remontu |
|
Powrót do góry |
|
|
Admin Administrator
|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Wielkie dzięki Danirad za fotorelację. Jednak i nawet PKP może pozytywnie zaskoczyć _________________ Marek Ostrowski
Autor strony / Administrator Forum |
|
Powrót do góry |
|
|
Danirad
|
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 6:26 pm Temat postu: |
|
|
|
wiadomo już od dawna ze spółka PKP sprzedaje dworce kolejowe w całym kraju, ostatnio się dowiedziałem się ze pod młotek może też pójść dworzec (a raczej jego powolne ruiny) w Knurowie.
Zastanawiam się ze jeśli dworzec pojdzie na sprzedaż i trafi w ręce kogoś kto myśli o zrobieniu tam interesu nie mającego nic wspólnego z koleją to prawdopodobnie ostatnia nadzieja na pociągi osobowe właśnie się ulatnia
Poniżej przedstawiam cd robót przy wymianie TORU nr.2
Stan na 1.06
kolejna (3) warstwa kamieni....
Po prawej stronie TOR 1 (widok w strone Knurowa)
Pociąg "specjalny" z kamieniami pod nowy tor
Praca idzie pełną parą (panowie kładą 4 - przedostatnią warstwę przed wyłożeniem kamieni-torowiska-kamieni)
Miłego oglądania pozdrawiam _________________ ======== |
|
Powrót do góry |
|
|
trou87
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 11:17 pm Temat postu: |
|
|
|
warunkiem kupna dworca jest umożliwienie zakupu biletów w budynnku dworca oraz troska o rozkład jazdy.... |
|
Powrót do góry |
|
|
Danirad
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 5:42 pm Temat postu: |
|
|
|
możesz podać żródło z kąd to wyczytałeś? szukam tego, szukam i nic _________________ ======== |
|
Powrót do góry |
|
|
trou87
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 9:13 am Temat postu: |
|
|
|
nie wiem gdzie to wyczytałem, zapewne na jakimś forum kolejowym ale nie pamietam juz szuklem ale znalesc nie potrafie... |
|
Powrót do góry |
|
|
Danirad
|
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 4:52 pm Temat postu: |
|
|
|
Udrożnienie podstawowych ciągów wywozowych w ruchu towarowym na terenie Śląska na linii kolejowej nr 149 Zabrze Makoszowy – Leszczyny, odcinek posterunek odgałęźny Mizerów – Gierałtowice
Na całej linii kolejowej nr 149 Zabrze Makoszowy – Leszczyny planowana jest wymiana toru nr 2, który jest w bardzo złym stanie technicznym, wskutek czego wprowadzono ograniczenie prędkości pociągów do 30 km/h. Z uwagi na to, że linia nr 149 stanowi podstawowy ciąg wywozowy ładownych węglarek z kierunku Rybnika i Knurowa, ograniczenie prędkości jest bardzo uciążliwe, wpływa na zakłócenie regularności pociągów oraz powoduje zwiększone zużycie energii trakcyjnej. Dla poprawienia przelotności odcinka Zabrze Makoszowy – Leszczyny, Oddział Regionalny PKP PLK S.A. w Katowicach przystąpił do wymiany toru nr 2 na całej długości. Roboty prowadzone będą etapami.
W I etapie – obecnie realizowanym – wymieniany jest tor na odcinku posterunek odgałęźny Mizerów – Gierałtowice (ok. 4 km). Jednocześnie regulowana jest geometria toru w planie i w profilu. Istniejąca nawierzchnia typu S49 zostanie wymieniona na nawierzchnię S60, przy czym z powodu aktywnych szkód górniczych ułożony zostanie tor klasyczny o długości szyn 30m.
Wykonawcą robót torowych jest Zakład Napraw Infrastruktury z Katowic, natomiast Zakład Śląski „PKP Energetyka” sp. z o.o. realizuje przebudowę sieci trakcyjnej.
Roboty obejmują wymianę słupów uszkodzonych oraz nieposiadających skrajni, odbudowę głowic fundamentalnych, częściową wymianę wyposażeń, wymianę wszystkich uszynień, regulację sieci trakcyjnej w celu dostosowania jej do nowej osi toru oraz elektryfikację nowego przejścia zwrotnicowego na stacji Gierałtowice, połączoną z budową urządzeń elektrycznego ogrzewania rozjazdów oraz oświetlenia zewnętrznego.
Roboty realizowane były w okresie letnim br., a ich zakończenie planowane jest na koniec września br.
Ogólna wartość robót wynosi ok. 450,00 tyś. złotych
Zakład Śląski wspólnie z Zakładem Napraw Infrastruktury w Katowicach prowadzić będzie również roboty związane z wymianą toru nr 2 na odcinku pomiędzy stacją Zabrze Makoszowy a posterunkiem odgałęźnym Mizerów.
Wykonawca wymiany toru od stacji Gierałtowice do stacji Leszczyny zostanie wyłoniony w ramach przetargu, którego organizatorem jest Oddział Regionalny PKP PLK S.A. Katowice.
do tego jakieś zdjęcie by się przydało więc proszę (z dnia 22.06)
(kliknij by powiększyć)
info ze strony:
http://www.pkpenergetyka.pl/z01/pl/zaklady_spolki/zaklad_slaski_w_gliwicach/nasze_realizacje/ _________________ ======== |
|
Powrót do góry |
|
|
Danirad
|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 9:42 pm Temat postu: |
|
|
|
myślałem nad założeniem new tematu ale nie chce syfić forum więc pozwolę sobie tutaj to zamieścić. /mam nadzieję ze nie ma przeciw/
Chciałbym wam zaprezentować kilka fotek z gry dla miłośników kolei i nie tylko. gra zwie się TRAINZ (polecam stronkę o grze: www.trainz.pl)
Obecnie zostały zaktualizowane i wprowadzone nowości min. linia 149 Gliwice-Rybnik.
Jest tu stacja Knurów, kopalnia Knurów.
nowa trasa (trasy wcześniej wogóle nie było w grze) zrobiła na mnie piorunujące wrażenie ! ! ! fantastyczne przełożenie zdjęć z aparatu na grafikę komputerową !
Poniżej zamieszczam kilka screenów na stacji Knurów (widoki na KWK Knurów)
Czy to musi być tylko fikcja?
kliknij by powiększyć
stacja Knurów
ciekawe gdzie oni wszyscy jadą? hmm Rybnik? Gliwice? a może w beskidy?
okolice stawu "Aniołki"
widoki na KWK Knurów, oczywiście wszyscy kojarzymy miejsca
most przejściowy nad torami na ul. Przemysłową
na pierwszym planie most. widok w stronę dworca
zainteresowanym życzę milego oglądania pozdrawiam _________________ ======== |
|
Powrót do góry |
|
|
remik19
|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 12:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Było by super gdyby były pociągi,którymi można by było dojechać do Gliwic lub Zabrza;] |
|
Powrót do góry |
|
|
Flow
|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 12:12 pm Temat postu: |
|
|
|
remik19 napisał: | Było by super gdyby były pociągi,którymi można by było dojechać do Gliwic lub Zabrza;] |
a tam, najlepiej to jeszcze od razu do Rybnika i Katowic |
|
Powrót do góry |
|
|
remik19
|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 8:29 am Temat postu: |
|
|
|
Może zrobią jeszcze linie do Warszawy ;] |
|
Powrót do góry |
|
|
patrycju5z
|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 8:38 am Temat postu: |
|
|
|
Danirad napisał: | Chciałbym wam zaprezentować kilka fotek z gry dla miłośników kolei i nie tylko. gra zwie się TRAINZ (polecam stronkę o grze: www.trainz.pl)... |
O woow!! Rewelacja. _________________ http://www.brzezinski.art.pl - Projektowanie graficzne. Tworzenie stron www, grafik, reklam, animacji i fotografii. |
|
Powrót do góry |
|
|
remik19
|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 8:41 am Temat postu: |
|
|
|
fotki bardzo fajne,ale te animowany z knurowa są genialne,moim zdaniem taka stacja jest możliwa.ja mam Trainz 2004,gra bardzo fajna,a czy ktoś zna może jakąś pewną stronę,z której można ściągnąć Trainz Railroad Simulator 2006?
będę bardzo wdzięczny
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|