Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
matador007
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 10:41 pm Temat postu: Fałszywy radny (radni) miasta? |
|
|
|
Ciekawa informacja ujęta na NM, co o tym sądzicie...
: knurowianin | 14.01.2012 00:28
Panie prezydencie... dlaczego w magistracie tolerowane jest łamanie prawa, dotyczące nieuprawnionego pobierania diety przez radych, którzy nie powinni być radnymi naszego miasta...
Przypomnę, ze Ustawa o Samorządzie Terytorialnym mówi, ze rady powinien "zamieszkiwać" na terenie miasta/gminy... "zameldowanie" nie jest podstawą do ubiegania i bycia radnym... Pytam...dlaczego Przewodniczący Rady Miasta Pan Trzęsiok toleruje taki stan rzeczy, a co za tym idzie również i Pan! Mam nadzieję, że wspomniana ustawa jest Panom znana, a jeżeli nie, to napewno prawnikom w UM.
Nie będę wymieniał nazwisk tych radnych, ale według mojej wiedzy są to cztery osoby...
Mam również nadzieję, że zostaną zwrócone niesłusznie pobrane diety przez te osoby i przestaną pełnić mandat w naszym mieście.
Tak wiele mówi Pan o poszanowaniu prawa, o standartach... no cóż zobaczymy jakie mamy standarty w naszym mieście, jak przestrzegane jest prawo...
Ręce opadają...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpitalniak
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 11:11 pm Temat postu: |
|
|
|
A skad ta informacja?(tzn.co to za skrot NM?)powinienes pojechac nazwiskami radnych a nie owijac w bawelne skoro jestes tego pewny _________________ szpitalniak |
|
Powrót do góry |
|
 |
matador007
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 11:23 pm Temat postu: |
|
|
|
NM czyli portal www.miastoknurow.pl a w szcególności posty (komentarze) w I części pytań do pana Prezydenta...
Jako społeczeństwo obywatelskie mamy możliwości nacisku na władzę, aby z taką patologią walczyła i niszczyła ją w zarodku... jak na razie to próbują przechodzić obok tego jak koło "zepsutego jajka".... |
|
Powrót do góry |
|
 |
tommekW
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 11:42 pm Temat postu: |
|
|
|
Proponuję poczytać wszystkie komentarze, wyraźnie jest tam zaznaczone, że chodzi o pewną ułomność prawa. Jeśli ktoś jest zameldowany w danym mieście to traktowane to jest jako zamieszkiwanie. Nie ma niestety możliwości prawnych po stronie Rady Miasta, aby sprawdzić, czy ktoś faktycznie w danym miejscu mieszka, czy jedynie przebywa tam gościnnie.
Druga sprawa... nazwiska możesz podać, ale tym samym nie mając dowodów na dany stan rzeczy automatycznie się wystawiasz i możesz pewnie w tej sytuacji liczyć na pozew o pomówienie. Pewnie jak się ktoś postara to trafi się też paragraf wg. którego mogą Cię ścigać z urzędu.
A jak udowodnisz, że masz rację? Będzie zdjęcia robił radnym i śledził, gdzie i kiedy przebywają? Etyka i sumienie powinny tutaj działać, no i może czas zmienić prawo... to jednak nie jest takie proste i raczej do posłów należy (a jak wiemy oni sami startują z wirtualnych dla siebie okręgów wyborczych). Z resztą moim zdaniem radnych powinno się oceniać po tym co robią, a nie gdzie mieszkają. Mogę nawet w Warszawie mieszkać, ale jak będę działał na rzecz Knurowa to chwała za to. |
|
Powrót do góry |
|
 |
matador007
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:42 am Temat postu: |
|
|
|
bzdury opowiadasz kolego...starasz się wypowiadać jako osoba znająca prawo, a nie znasz stosownych Ustaw dotyczących wyboru radnych czy na posłów, a tam jest kolosalna różnica, jeżeli chodzi o ich wybór...
Stosowanie prawa należy w tym przypadku oczywiście do radnych, Przewodniczącego Rady i bez watpienia przez Prezydenta.
Przypomnę przypadek radnego, który kilka lat temu musiał oddawać diety za pomyłkę bodajże w zeznaniu majątkowym...
I na koniec...nie tłumacz radnych oszukujących nas wyborców i wykorzystujących ułomne( jak twierdzisz) prawo |
|
Powrót do góry |
|
 |
tommekW
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 11:28 am Temat postu: |
|
|
|
Jaka różnica? Mogę się zameldować w Poznaniu lub Warszawie nie mając pojęcia o mieście i spokojnie startować na radnego, bo mam zameldowanie. Tak to dokładnie działa.
Problem w tym, że już w trakcie wyborów były osoby nie mieszkające na stałe w Knurowie, a ludzie dali swoje poparcie, więc widać wyborcy zgodzili się na taki stan rzeczy. Jeśli tak jest to nie wiem o co to zamieszanie, wyborca decyduje i wszystko załatwione. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolzet
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 12:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Jakby to ludziom przeszkadzało to by na nich nie głosowali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anonim

|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 12:45 pm Temat postu: |
|
|
|
Trudno rozstrzygnąć, czy to ludziom nie przeszkadzało, czy nie mieli wiedzy na temat kandydatów.
Jest jednak pewnien niewielki plus tej sytuacji, a mianowicie taki, że podatki tych radnych zostają w naszym mieście. Nie pamiętam dokładnie jaki jest udział gminy w podziale podatków od fizoli, ale to chyba niecałe 40%. _________________ Śląsk dawał Warszawie miliony ton węgla, w zamian za to Warszawa brała od Śląska miliony ton stali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
R.
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 4:07 pm Temat postu: |
|
|
|
Zawsze myślałem, że głosuje się na ludzi, których się zna. W końcu okręgi wyborcze są na tyle małe, że wybieramy przedstawicieli własnej dzielnicy. Trudno więc mówić, że ktoś nie wiedział skąd jest dana osoba i czy mieszka obok, czy już dawno nie. Kandydatów było bardzo wielu, więc zwycięstwo na zasadzie "bo ten ma fajne nazwisko" jest raczej mało prawdopodobne, wyborcy zwyczajnie zaakceptowali taki a nie inny stan rzeczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Plumowski

|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 4:10 pm Temat postu: |
|
|
|
R. napisał: | Zawsze myślałem, że głosuje się na ludzi, których się zna. W końcu okręgi wyborcze są na tyle małe, że wybieramy przedstawicieli własnej dzielnicy. Trudno więc mówić, że ktoś nie wiedział skąd jest dana osoba i czy mieszka obok, czy już dawno nie. Kandydatów było bardzo wielu, więc zwycięstwo na zasadzie "bo ten ma fajne nazwisko" jest raczej mało prawdopodobne, wyborcy zwyczajnie zaakceptowali taki a nie inny stan rzeczy. |
Gro głosuje na jedynkę; nawet taką z teczki.
W każdych wyborach zresztą... _________________ Pozdrawiam,
Heniek |
|
Powrót do góry |
|
 |
matador007
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 7:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Jestem zdumiona takim stawianiem sprawy...ja naprawdę odsyłam do Ustawy o Samorządzie Terytorialnym...
Zgłoszenie powinno być dokonane do Państwowej Komisji Wyborczej o zbadanie tej sprawy... I nie ważne czy kogoś lubimy czy ładnie wygląda... przestrzeganie prawa należy do każdego z nas, a w szczególności od urzędnika publicznego - radnego , który za swoją pracę pobiera publiczne pieniądze... |
|
Powrót do góry |
|
 |
chopper5

|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 7:28 pm Temat postu: |
|
|
|
Proszę o wskazanie nazwisk |
|
Powrót do góry |
|
 |
cichy

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 12:19 am Temat postu: |
|
|
|
matador007 w którym okręgu przegrałeś? |
|
Powrót do góry |
|
 |
max

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 12:24 am Temat postu: |
|
|
|
cichy napisał: | matador007 w którym okręgu przegrałeś? |
Pobudki (nawet niskie) nie są ważne, jeżeli ma rację. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cichy

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 12:46 am Temat postu: |
|
|
|
max napisał: | cichy napisał: | matador007 w którym okręgu przegrałeś? |
Pobudki (nawet niskie) nie są ważne, jeżeli ma rację. |
być może tak, ale zapytać można ??
A po drugie dla mnie byle by radny w stołek nie pierdział lecz był aktywny a meldunek może mieć nawet na kominie w Fukushima |
|
Powrót do góry |
|
 |
|