Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rotmistrz
|
Wysłany: Pon Paź 28, 2019 10:19 pm Temat postu: Księża z Knurowa coraz rzadziej odwiedzają chorych |
|
|
|
Niczym zaraza rozpowszechnia się po Knurowie zwyczaj, że księża wysyłają do starszych i chorych parafian tzw. szafarzy czyli świeckich chłopów z komunią. Jest to dla mnie nie do pomyślenia, ponieważ we wszystkich Knurowskich kościołach ( za wyjątkiem Krywałdu) jest minimum dwóch księży.
Ludzie chorzy winni być otoczeni szczególną opieką duszpasterską. _________________ Msza Trydencka w Gliwicach
Osiedle Szczygłowice |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklamiarz
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
flatron
|
Wysłany: Wto Paź 29, 2019 2:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Bo to szczególnie zapracowana kasta ludzi i byle bzdurami zajmować się nie będą !!!!!! A chory ma leżeć i nie wymyślać. |
|
Powrót do góry |
|
|
abc
|
Wysłany: Wto Paź 29, 2019 6:41 pm Temat postu: Re: Księża z Knurowa coraz rzadziej odwiedzają chorych |
|
|
|
Rotmistrz napisał: | Niczym zaraza rozpowszechnia się po Knurowie zwyczaj, że księża wysyłają do starszych i chorych parafian tzw. szafarzy czyli świeckich chłopów z komunią. Jest to dla mnie nie do pomyślenia, ponieważ we wszystkich Knurowskich kościołach ( za wyjątkiem Krywałdu) jest minimum dwóch księży.
Ludzie chorzy winni być otoczeni szczególną opieką duszpasterską. |
Proponuję Ci żebyś wspiął się na wyżyny swoich możliwości, uruchomił mózg na maksa (nie szkodzi że boli) i bardzo poważnie pomyślał. Dopiero potem siadaj za klawiaturą. Kolejny raz odstawiasz "popisówkę" nie znając dogłębnie tematu. Aż przykro że afiszujesz się jako wyjątkowo wierzący a jednocześnie takie bzdury publicznie wypisujesz.....
PS Przypadkowym nie przesiąkłeś w myśleniu że Sobór Watykański II to była zdrada prawdziwego Kościoła? |
|
Powrót do góry |
|
|
Rotmistrz
|
Wysłany: Pią Lis 01, 2019 4:50 pm Temat postu: |
|
|
|
abc odpowiedź mi na konkretne pytanie:
Czy jest prawdą, że w niektórych parafiach w Knurowie do chorych wysyłani są świeccy "szafarze"?
Konkret. Jest tak czy nie? _________________ Msza Trydencka w Gliwicach
Osiedle Szczygłowice |
|
Powrót do góry |
|
|
abc
|
Wysłany: Pią Lis 01, 2019 9:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Tak dokładnie tak, jest tak i bardzo dobrze że tak jest.....
Bo, szafarze roznoszą komunię nawet do kilkudziesięciu osób dziennie I powiedz czy to coś złego ??? Księża są w stanie to ogarnąć? Aby zanieść komunię potrzebny jest ksiądz? Podkreślam komunię. Nie mówię o wyspowiadaniu czy udzielnie sakramentu chorych bo to może TYLKO ksiądz. Więc jeszcze raz zapytam. Widzisz w tym coś złego czy wręcz przeciwnie??? I chwała im za to że są i mogą zanieść komunię każdemu choremu który tylko tego pragnie nawet codziennie. Miałem taką sytuację że moje dziecko przyjmowało komunię codziennie bo w białym tygodniu było chore. Pomijam że tym który przynosił ją był mój kolega.... choć właściwie to podkreślę bo właśnie od niego wiem jak to wygląda.
Więc zanim coś głupiego napiszesz proszę Cię .... pomyśl. |
|
Powrót do góry |
|
|
ala
|
Wysłany: Sob Lis 02, 2019 6:24 pm Temat postu: |
|
|
|
abc napisał: | Pomijam że tym który przynosił ją był mój kolega.... |
Wiadomo, że jak kolega nosi to NIE MOŻESZ NARZEKAĆ.
Obiektywizm ZERO _________________ Jeśli nie rozumiesz treści tego postu, to znaczy nie jesteś adresatem. |
|
Powrót do góry |
|
|
abc
|
Wysłany: Sob Lis 02, 2019 7:29 pm Temat postu: |
|
|
|
Mam rozumieć że gdybym nie wspomniał o koledze to byłbym bardziej obiektywny ???? A może właśnie mniej wiarygodny bo niby skąd miałbym wiedzieć jak jest...... To chyba dobrze że wiem co i jak z pewnego źródła a nie z dyrdymałów forumowicza ? |
|
Powrót do góry |
|
|
max
|
Wysłany: Sob Lis 02, 2019 7:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Ale o co choooodzi?
Ja wam powiem.
Rotmistrzowi chodzi o to, że komunię "podaje" małoświęty cywil zwany szafarzem, a nie prawdziwy ksiądz, albo raczej KAPŁAN, bo komunia od tego ostatniego jest cenniejsza i lepszejsza. Ot i cała tajemnica.
On po prostu zatrzymał się w czasie i wszelkie wymysły posoborowe to prostu profanacja, brak sacrum itp. Można to zrozumieć, choć dla "normalnych" posty Rotmistrza to swego rodzaju trollowanie. |
|
Powrót do góry |
|
|
ala
|
Wysłany: Nie Lis 03, 2019 3:14 pm Temat postu: |
|
|
|
@abc
Masz kolegę i Ci to pasuje.
A podczas komuni w kościele są osoby które miną kolejke do szafarza i pójdą do kapłana, im nie pasuje.
Chory czy starszy nie ma wyboru ksiądz czy listonosz przyniesie oplatek. _________________ Jeśli nie rozumiesz treści tego postu, to znaczy nie jesteś adresatem. |
|
Powrót do góry |
|
|
pytam_sie
Dołączył: 28 Sty 2014 Posty: 1151 Skąd: pochodzą purupeny brazylijskie ?
|
Wysłany: Nie Lis 03, 2019 7:20 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja byłbym za wprowadzeniem... tzw. PasterzoMatów.
Kiosk jak słynne budki do robienia sweet fotek.
Wchodzisz - wyznajesz grzechy i dostajesz rozgrzeszenie.
Na wydruku pokuta.
Za specjalną opłatą do kupienia w estetycznym opakowaniu opłatek.
Z terminem ważności. Certyfikatem Parafii oraz atestem Sanepidu.
Plus usługa coś jak w Pyszne.pl. Opłatek na dowóz.
Prędzej czy później tak będzie. A potem... każdy PasterzoMat będzie oferował przed wejściem wybór wiary. To byłby hit. Dzisiaj pokuta po buddyjsku.
Jutro po żydowsku a w niedziele bo nie wypada po katolicku.
I to byłoby rozwiązanie... _________________ "Najgłupszą stroną głupoty jest naiwność" - Kazimierz Przerwa - Tetmajer |
|
Powrót do góry |
|
|
abc
|
Wysłany: Nie Lis 03, 2019 9:07 pm Temat postu: |
|
|
|
ala napisał: | @abc
Masz kolegę i Ci to pasuje.
A podczas komuni w kościele są osoby które miną kolejke do szafarza i pójdą do kapłana, im nie pasuje.
Chory czy starszy nie ma wyboru ksiądz czy listonosz przyniesie oplatek. |
Mam kolegę więc wiem jak jest w przeciwieństwie do Rotmistrza
Tak jak ktoś ma prawo iść do spowiedzi do księdza który mu bardziej odpowiada tak ktoś ma prawo przyjąć komunię od kogo chce. Ja np przyjmowałem o czarnoskórego księdza i nie specjalnie mi to przeszkadzało, ale może komuś tak. Ale co gdy w konfesjonale nie ma tego księdza? Wybór prosty. Albo idę do tego który jest albo nie idę wcale. Tak samo chory odnośnie komunii. Może przyjąć od świeckiego UPOWAŻNIONEGO DO TEGO albo nie przyjmować w ogóle bo księża nie są w stanie dotrzeć do każdego chorego każdego dnia. Więc raz jeszcze pytam czy to źle? Źle bo tak się Rotmistrzowi nie podoba. Lepiej będzie gdy chory będzie pozbawiony pryzmowania komunii codziennie ????
I może tak po prostu dobrze by było nie wypowiadać się w imieniu chorych, tak ze zwykłego poszanowania ich i kultury...... |
|
Powrót do góry |
|
|
Wilq
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2019 6:38 am Temat postu: |
|
|
|
@: pytam_sie
Prekursorzy takich pomysłów już byli, patrz: handel odpustami |
|
Powrót do góry |
|
|
pytam_sie
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2019 3:57 pm Temat postu: |
|
|
|
Wilq napisał: | @: pytam_sie
Prekursorzy takich pomysłów już byli, patrz: handel odpustami |
Bardzo możliwe.
Natomiast ja chciałbym postawić na pełną automatyzację procesu.
Obniżenie kosztów, zwiększenie efektywności.
Zresztą pokuty - przynajmniej w Knurowie są na ryczałcie pokutnym.
Niezależnie jakie wyznasz grzechy pokuta i tak zawsze ta sama
Taka promocja... chyba _________________ "Najgłupszą stroną głupoty jest naiwność" - Kazimierz Przerwa - Tetmajer |
|
Powrót do góry |
|
|
ala
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2019 7:35 pm Temat postu: |
|
|
|
pytam_sie napisał: | Zresztą pokuty - przynajmniej w Knurowie są na ryczałcie pokutnym.
Niezależnie jakie wyznasz grzechy pokuta i tak zawsze ta sama |
Może w automacie się spowiadasz? _________________ Jeśli nie rozumiesz treści tego postu, to znaczy nie jesteś adresatem. |
|
Powrót do góry |
|
|
pytam_sie
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2019 10:04 pm Temat postu: |
|
|
|
ala napisał: | pytam_sie napisał: | Zresztą pokuty - przynajmniej w Knurowie są na ryczałcie pokutnym.
Niezależnie jakie wyznasz grzechy pokuta i tak zawsze ta sama |
Może w automacie się spowiadasz? |
Nie nie... zawsze na manualnym trybie grzesznika pokutnika.
Ale żarty żartami... kilka razy dostałem taką samą pokutę.
A rozrzutność grzechów była dość spora
Powiedzmy sobie zakładając skalę wyznanych grzechów na 10.
To raz przedstawiłem wersję na poziomie 2.5 a następnym ok 7.25.
Pokuta ta sama.
Automatyczny system rozpoznawania i klasyfikacji grzechów mógłby znacznie trafniej określić należytą pokutę... porównać dane z poprzednimi sesjami spowiedzi i np. dopasować bardziej formę oraz intensywność pokuty... _________________ "Najgłupszą stroną głupoty jest naiwność" - Kazimierz Przerwa - Tetmajer |
|
Powrót do góry |
|
|
|