Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marok

|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 9:47 pm Temat postu: ZTS Krywałd Erg |
|
|
|
Witam zachecam do dyskusji, wpomnien zwiazanych z nieistniejacym juz zakladem w Krywaldzie, ktory na stale wpisal sie w historie naszego miasta.Wkoncu zaklad ten powstal duzo wczesniej niz KWK KNUROW,pod nazwa Lignoza.Zajmowal duzy lesny obszar w krywaldzie. I przy okazji mam kilka pytan 1.Erg posiadal bocznice kolejowa z dworcem w Szczyglowicach,zlikwidowana w 80 latach,jeden tor szedl w strone zalkadu bramy i dalej przecinal droge gdzie obecnie jest parking koscielny w krywaldzie,a drugi biegl prosto w stroneosiedla Szczyglowice-tylko gdzie?2.czy ktos posiada zdjecia wiezy wodnej w krywaldzie badz inne zwiazane z ERG-iem.Dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marok

|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 10:09 pm Temat postu: |
|
|
|
jeszcze jedno pytanko.Chodzi mi o osiedle ktore kiedys bylo na starej drodze do Szczyglowic-Sikorskiego.Zostalo wyburzone,obecnie caly teren zalany.C o ktos o tym wie[moze jakie fotki]. I jadac do szczyglowic nowa doga po prawej stronie w strone jagielni zalany duzy budynek Ergu |
|
Powrót do góry |
|
 |
marok

|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 11:11 pm Temat postu: |
|
|
|
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Admin Administrator

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:37 pm Temat postu: |
|
|
|
Nawet Admin nie odpowiada
Specjalnie dla Ciebie 2 pocztówki z Krywałdu:
http://www.wirtualnyknurow.pl/galeria1-p.htm
 _________________ Marek Ostrowski
Autor strony / Administrator Forum |
|
Powrót do góry |
|
 |
MRUCZanka

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 9:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Zafrapowało mnie zdjęcie pocztówki nr 2, a konkretnie podpis pod drugim foto na niej. Fabryka prochu. Śmiem przypuszczać, że to ta, o której opowiadała mi Babcia - pracowała w niej podczas 2 wojny światowej. Czasem zdarzało się dziewczynom (pracowało tam dużo koleżanek Babci) robić "bombki" niespodziewajki. Raz za taki numer miały nalot w fabryce, i jedna z nich zwaliła winę na Babcię, która akurat przebywała w wc. Nie miała nic wspólnego z podmienioną "bombką", ale oczywiście dziewczyny wykorzystały moment i zwalily na nią - ocaliło ją przed rozstrzelaniem to, że jedna z dziewczyn przyleciała do ubikacji i ostrzegła Babcię, żeby nie wychodziła.... Do dziś mam dreszcze, gdy sobie uświadomię, co przeżyła Babcia podczas wojny....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
NKS

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 10:20 am Temat postu: |
|
|
|
a ja dzis znalazłem mają informacje że Krywałd-Erg Zakłady Tworzyw Sztucznych brał udział przy produkcji dwóch filmow dokladnie to zakład był odpowiedzialny za efekty pirotechniczne.
Filmy W Ktorych Brali Udział To:
- POCIĄG DO HOLLYWOOD (1987)
- O RANY, NIC SIĘ NIE STAŁO!!! (1987) _________________ || www.myspace.com/nksknw || |
|
Powrót do góry |
|
 |
bene63

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 12:25 pm Temat postu: Re: ZTS KRYWAŁD ERG |
|
|
|
Jedne tory przecinały drogę niedaleko przystanku WPK linii 194 w stronę Knurowa , a co do torów kolejowych przy kościele na obecnym parkingu kościelnym to odpowiem , że ich tam nie było , a mieszkam już tu spory kawałek czasu , a co do wieży wodnej to jak widzę pojawiła się oryginał tego zdjęcia jest w moim zbiorze |
|
Powrót do góry |
|
 |
bene63

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 12:40 pm Temat postu: |
|
|
|
MRUCZanka napisał: | Zafrapowało mnie zdjęcie pocztówki nr 2, a konkretnie podpis pod drugim foto na niej. Fabryka prochu. Śmiem przypuszczać, że to ta, o której opowiadała mi Babcia - pracowała w niej podczas 2 wojny światowej. Czasem zdarzało się dziewczynom (pracowało tam dużo koleżanek Babci) robić "bombki" niespodziewajki. Raz za taki numer miały nalot w fabryce, i jedna z nich zwaliła winę na Babcię, która akurat przebywała w wc. Nie miała nic wspólnego z podmienioną "bombką", ale oczywiście dziewczyny wykorzystały moment i zwalily na nią - ocaliło ją przed rozstrzelaniem to, że jedna z dziewczyn przyleciała do ubikacji i ostrzegła Babcię, żeby nie wychodziła.... Do dziś mam dreszcze, gdy sobie uświadomię, co przeżyła Babcia podczas wojny....  | I owszem ta fabryka zajmowała się wyrobem materiałów wybuchowych na potrzeby wojaka i nie tylko . |
|
Powrót do góry |
|
 |
bene63

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 12:53 pm Temat postu: |
|
|
|
marok napisał: | jeszcze jedno pytanko.Chodzi mi o osiedle ktore kiedys bylo na starej drodze do Szczyglowic-Sikorskiego.Zostalo wyburzone,obecnie caly teren zalany o ktos o tym wie[może jakie fotki]. I jadąc do szczyglowic nowa doga po prawej stronie w stronę jagielni zalany duży budynek Ergu | Teren został zalany nazwijmy to po pierwszej powodzi , która nawiedziła ten reanimowany teren przez pompy z KWK Szczygłowice , które to nie dały rady odebrać tej wody wtedy to zostało zalane powiedzmy to co jeszcze stało tak Szczyglowice zostały pozbawione starej drogi . Kawałek tej drogi został i można ją zobaczyć od strony kościoła ( stara krzyżówka ) po prostu droga kończy się w wodzie , a niedługo w hołdzie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
bene63

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 12:56 pm Temat postu: |
|
|
|
bene63 napisał: | marok napisał: | jeszcze jedno pytanko.Chodzi mi o osiedle ktore kiedys bylo na starej drodze do Szczyglowic-Sikorskiego.Zostalo wyburzone,obecnie caly teren zalany o ktos o tym wie[może jakie fotki]. I jadąc do szczyglowic nowa doga po prawej stronie w stronę jagielni zalany duży budynek Ergu | Teren został zalany nazwijmy to po pierwszej powodzi , która nawiedziła ten reanimowany teren przez pompy z KWK Szczygłowice , które to nie dały rady odebrać tej wody wtedy to zostało zalane powiedzmy to co jeszcze stało tak Szczyglowice zostały pozbawione starej drogi . Kawałek tej drogi został i można ją zobaczyć od strony kościoła ( stara krzyżówka ) po prostu droga kończy się w wodzie , a niedługo w hołdzie . | Jeżeli odnajdę jak to nazwałeś fotki to je wyślę i zobaczą wszyscy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
marok

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 8:20 pm Temat postu: |
|
|
|
ten drugi odcinek toru biegl od glownego zakladu (za budynkiem dyrekcji) przez teren obecnego parkingu w parafii Krywald do tzw.lontowni.Tor przecinal ulice prowadzaca na jagielnie.Lontownia to jest naprzeciw szybu wentylacyjnego KWK Knurow w Krywaldzie.Dalej jak sie szlo w strone jagielnii byly baraki pracownicze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacekgliwice

|
Wysłany: Czw Maj 24, 2007 7:23 am Temat postu: |
|
|
|
jako niepoprawny maniak fotografii tudzież wzrokowiec pozwolę sobie tą ciekawą dyskusję urozmaicić zdjeciami:
 _________________ pasja życia - kompleks RIESE
http://pl.wikipedia.org/wiki/Riese |
|
Powrót do góry |
|
 |
tvardy Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 24, 2007 9:47 am Temat postu: Re: ZTS KRYWAŁD ERG |
|
|
|
bene63 napisał: | Jedne tory przecinały drogę niedaleko przystanku WPK linii 194 w stronę Knurowa , a co do torów kolejowych przy kościele na obecnym parkingu kościelnym to odpowiem , że ich tam nie było , a mieszkam już tu spory kawałek czasu |
jak to ich tam nie było ??
Dobrze pamiętam jak za dzieciaka kłado się tam np. monety kilkugroszowe na torach żeby przejechała je lokomotywa i moneta odbijała się na szynie
chodziło się tamtędy na religię do salek które niestety już nie istnieją  _________________ Pozdrawiam
-= tvardy =-
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marok

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 1:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam.Interesuje mnie ostatnie zdjecie od Jacka.Ten zalany budynek .Czy ktos moze pamieta co tam sie znajdowało na Ergu |
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_wątrobian

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 3:52 pm Temat postu: |
|
|
|
dawna kotłownia  _________________ do rany przyłóż - zagoi lub wyżre |
|